Davanın bilirkişiye gitmesi ne anlama gelir?
Bir bilirkişi, mahkemeye veya taraflara mahkeme süreci boyunca bilgi, görüş ve öneriler sunmak için atanır. Bilirkişi, yetenekli ve deneyimli bir kişi olmalıdır. Mahkeme tarafından atanır ve mahkeme veya taraflarca ortaya konulan olguları soruşturmak ve sonuçlarını mahkemeye sunmakla görevlidir.
Mahkemede bilirkişi raporundan sonra ne olur?
Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.
Bilirkişi hangi durumlarda gelir?
Çözümün uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektirmesi halinde bilirkişi atanabilir. Savcı veya hâkimin konuyla ilgili kişisel bilgisi olsa bile, çözümün uzmanlık, özel ve teknik bilgi gerektirmesi halinde bilirkişi çağırması gerekir.
Bilirkişiye giden dava ne zaman sonuçlanır?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi, uzatmanın nedenlerini belirterek en fazla üç ay uzatabilir.”
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirimi HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (savcı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].
Bilirkişi görüşü geldikten sonra ne olur?
Bilirkişi, görevlendirme yazısının kendisine tebliğinden itibaren on beş iş günü içinde raporunu hazırlayıp sunmakla yükümlüdür. Ancak işin niteliği, raporun belirtilen süre içinde hazırlanmasını imkânsız kılıyorsa, bilirkişiye on beş iş günü ek süre verilebilir.
Bilirkişi masrafını kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?
Hakim, raporu yeterli görmezse, raporda yer alan özel ve teknik bilgilere dayanarak bilirkişinin raporunda vardığı sonucun hatalı olduğu sonucuna varırsa, kararının gerekçelerini belirterek rapora açıkça karşı karar verebilir.
2024 bilirkişi ücreti ne kadar?
Dava ve işlere 3000,00 TL bilirkişi ücreti uygulanır.
Hâkim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddelere göre, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde hâkim, bilirkişinin oyu ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
Mahkeme neden bilirkişi ister?
Sorunun çözümünde uzmanlık, teknik veya özel bilgi gerektiren durumlarda bilirkişiye başvurulabilir. Savcı veya hakimin sorun hakkında kişisel bilgisi olsa bile, çözümün uzmanlık, teknik veya özel bilgi gerektirdiği durumlarda bilirkişiye başvurulmalıdır.
Adliyede bilirkişi ne yapar?
Uzman, hakimler veya savcılar adına çalışan ve uzmanlık alanına uygun olarak mahkemeye bilgi sunan kişidir. Uzmanlar, Adli Tıp Enstitüsü gibi kurumların çalışanları olabileceği gibi, bilim insanları veya uzmanlıklarını başka şekillerde gösteren kişiler de olabilir.
Bilirkişi raporuna itiraz edilince ne olur?
Bu makaleye dayanarak rapora itiraz ederseniz ne olur? Soruya cevap olarak, bu şekilde alacağınız özel rapor sağlam bir temel oluşturacak ve hakim raporu yeniden yaptırarak doğru bir karar verecektir.
Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
İş davalarında, bilirkişi görüşlerinin mahkeme kararları üzerindeki etkisi büyük önem taşır. Bilirkişi görüşü, mahkemenin davayı çözerken dikkate aldığı önemli bir faktördür. Bilirkişi görüşündeki bilirkişi görüşleri mahkemenin kararını etkileyebilir ve hatta davayı çözmede belirleyici olabilir.
Hakim dosyayı bilirkişiye göndermek zorunda mı?
Kanunda bir uzmana danışma zorunluluğu öngörülmemişse, bir uzmana danışmak yargıcın takdirindedir. Ancak, Yargıtay, kanunda geçen “çözümü özel veya teknik bilgi gerektiren durumlar” ifadesini geniş yorumlayarak yargıcın hemen hemen her konuda bir uzmana danışması gerektiğini hükme bağlamıştır.
Mahkeme neden bilirkişiye gider?
.-HMK’nın 266 ve devamı maddelerine göre hâkim; çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde bilirkişinin görüşüne başvurulmasına karar verir. Hâkimin sahip olmadığı özel ve teknik bilgi gerektiren hallerde hâkim bilirkişi çağırır.
Bilirkişi ücretini kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Bilirkişi raporu ne kadar etkilidir?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 286. maddesine göre, hâkim bilirkişi görüşünü değerlendirmekte serbesttir. Hâkimin keyfi bir değerlendirme yoluyla bilirkişi görüşünü değerlendirme yetkisinin olmadığını belirtmek önemlidir.
Bilirkişi nasıl karar verir?
MADDE 279 – (1) Mahkeme, bilirkişinin oy ve görüşünün yazılı veya sözlü olarak açıklanmasına karar verir. (2) Raporda, tarafların adları ve soyadları, bilirkişiye incelenmesi emredilen vakıalar, gözlem ve incelemeye konu olan esaslı vakıalar, varılan gerekçeler ve sonuçlar, bilirkişiler arasında varsa uyuşmazlıkların gerekçesi belirtilir.