İçeriğe geç

Ciranta Çek Zayi Açabilir Mi

Çek zayi davasını kimler açabilir?

Türk Ticaret Kanunu’nun 651/2. maddesine göre, çekin zıyaı veya zayii anında çek üzerinde hak sahibi olan kişi iptal davası açabilir. Yargıtay yerleşik kararlarında, çekin iptalini isteme yetkisinin lehtar ve hamilde bulunduğunu, keşidecinin iptal davası açma hakkının bulunmadığını belirtmektedir.

Kaybolan çeke ne yapılır?

Kontrolü dışında bir sebepten dolayı çeki kaybolan kişi, ödeme yasağı koyarak kaybolan çekin iptali için Asliye Ticaret Mahkemesine başvurur. Mahkeme, 6 aylık ihbar süresiyle ödeme yasağı koyar. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde üç arayla ilan edilir.

Zamanaşımına uğramış çekin zayi nedeniyle iptali istenebilir mi?

Başka bir deyişle, çek üzerindeki hakkın doğduğu hukuki ilişki devam eden bir davanın konusu olsa bile çek iptal edilebilir; poliçe ise bu hakkın sona ermesi halinde bile iptal edilebilir.

Çekin zayi olması ne demek?

Çekin zayi olmasını kısaca, çekin muhatabına ibraz edilemeyecek nitelikteki asli unsurlarında sahtecilik yapılması, örneğin meşru hamilin elinden rızası olmaksızın çıkması, çekin zayi olması, çekin yakılması vb. yahut çekin yırtılması veya kaybolması şeklinde tanımlayabiliriz.

Ciranta çek iptali davası açabilir mi?

Yargıtay kararına konu olan olayda, ciranta başvuru hakkını aldıktan sonra çek kaybolmuştur. Bu durumda ciranta kaybolan çekten doğan alacağını tahsil etmek için iptal davası açabilir veya iptal emrini aldıktan sonra bile borçlulara dilekçe verebilir.

Çek başkasının eline geçerse ne olur?

Çekiniz kötü niyetli bir kişinin eline geçerse, rakam kısmıyla oynanabilir. Ancak, tutar yazılı olarak da belirtilmişse, çekin sahte olma riski önemli ölçüde azalır. Rakamlarla ifade edilen tutar ile yazıyla yazılan tutar arasında fark varsa, yazıyla yazılan tutar doğru kabul edilir.

Boş çek kaybolursa ne olur?

Boş bir çek sayfası veya çek kökü kaybolursa veya çalınırsa, çek iptal davası açılamaz. Bu dava yalnızca kıymetli evrak olan çekler için açılabilir. Çek üzerindeki imza, çekin bir çek olarak sınıflandırılması için elzem olduğundan, çekilmemiş (boş) bir çek için iptal davası açılamaz.

Çeki başkası tahsil edebilir mi?

İşletme adı belirtilen banka, ücretin tahsilini başka bir bankaya devredebilir. Bir banka, yalnızca müşterilerinden veya başka bir bankadan çaprazlanmış çek alabilir. Ayrıca, başkaları adına adı geçen kişilerden tahsilat yapamaz.

Çalıntısı çekin cezası nedir?

Kayıp veya sehven elkonulan eşyayı, yetkili makamlara bildirmeden veya geri vermeden, sahibiymiş gibi davranan kişi, şikâyet üzerine, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır (TCK m. 11).

Çekte zamanaşımı kaç yıldır?

ÇEKLERİN BAĞLI OLMA HALLERİ 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 814 üncü maddesi; “(1) Çek hamilinin, çekin cirantasına, düzenleyene ve diğer borçlularına karşı rücu hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl sonra zamanaşımına uğrar.

Zayi davası ne kadar sürer?

Mahkeme yukarıda belirtilen duyuru ile çek sahibine en az 3 aylık bir süre verileceğini belirtmektedir. Bu süre 1 yıla kadar çıkabilmektedir. Uygulamada mahkemeler 3 aylık bir süre belirleyip daha sonra ilk duruşmada iptal kararını açıklamaktadır.

Çeki kaybeden keşideci ne yapmalı?

Çekini kaybeden keşidecinin yapabileceği tek şey TTK’dır. Madde 711/3’e göre, ödemeyi engellemesi ve çekin ibraz süresi içinde muhatap bankaya ibraz edilmesini beklemesi için muhatap bankaya talimat vermek zorunludur. İbraz süresi geçtikten sonra çek geri alınacaktır.

Çek çalındı ne yapmalıyım?

Bu gibi durumlarda, çekin lehtarının kullanabileceği temelde iki seçenek vardır. Bunlar, öncelikle lehtar tarafından ve bazı durumlarda da ihraç eden ve alıcı banka tarafından ileri sürülebilen çek iptali davası ve yalnızca ihraç eden tarafından ileri sürülebilen iptal hakkıdır.

Kaybolan çekin ödemesi nasıl yapılır?

Yasadışı çek kaybolursa, çeki tahsil etmek için dava açmanın yanı sıra, ödeme yasağı (ihtiyati tedbir) için de başvurulması gerekir. İhtiyati tedbir almak için mahkeme, çek değerinin %15’i oranında bir teminat ister. İhtiyati tedbir riski ortadan kaldırır.

Çekin tahsil süresi ne kadar?

Çekin ödenebilmesi için hamilin çeki keşideciye ibraz etmesi gerekir. Türk Ticaret Kanunu’nun 796. maddesine göre çeklerin ibraz süresi: Çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gündür. Çek, düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir aydır.

Çek istirdat davası kime karşı açılır?

Borç tahsilatı davasında borçlu olduğu iddia edilen kişi “davacı”dır ve borçlunun ödeme yaptığı sonraki alacaklı “davalı”dır. Borçlu adına ödemeyi yapan kefil de sonraki alacaklıya davacı olarak dava açabilir.

Müşteri çekini kaybettim ne yapmalıyım?

Polise başvurun: Çekinizi kaybettiğinizi düşünüyorsanız, en yakın polis karakoluna gitmeli ve kaybı bildirmelisiniz. Çek kaybı vakaları polis tarafından belgelendirilir ve gerekirse yasal işlemlerde kullanılabilir.

Çek ödeme yasağını kim talep edebilir?

Hak sahibinin borçlunun senet ihraç edene ödeme yapmasını engellemek için mahkeme kararıyla talep ettiği bu korumayı herkes talep edemez. Ödeme yasağı talebinde bulunmak için senet üzerindeki hakların mevcut olması gerekir.

Çek kime kırdırılır?

Faktoring şirketleri ve bazı bankalar, çekleri olan ve acilen nakde ihtiyacı olan kişilere çek bozdurma hizmeti sunar. Bu durumda, çek sahibi vade tarihini beklemeden istediği zaman borcunu tahsil edebilir. Faktoring şirketine çek bozdurma için komisyon ödenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Parayı Elden Alan Escort