İçeriğe geç

Bafra Nın Anlamı Ne

Bafra anlamı nedir?

Bafra isminin; Kızılırmak’ın denize döküldüğü yerdeki ticaret gemilerinin yanaştığı koylarda kurulan ticaret evlerinin ismi olan Bafira’dan geldiği sanılmaktadır (M.Ö. 521’de Fenikeliler zamanında).

Bafra adını nereden almıştır?

Bafra ismi; Kızılırmak’ın denize açıldığı yer (M.Ö.)

Bafra nereli?

Bafra, Türkiye’nin Samsun ilinde bir belediye ve ilçedir. Yaklaşık 1.500 km2’lik bir alanı ve 140.000’den fazla nüfusu kaplayan, Karadeniz’e 20 kilometre (12 mil) uzaklıkta, verimli Kızılırmak Deltası’nda bir yerleşim yeridir. Bafra, Türkiye’nin Samsun ilinde bir belediye ve ilçedir. Yaklaşık 1.500 km2’lik bir alanı ve 140.000’i kaplayan, Karadeniz’e 20 kilometre (12 mil) uzaklıkta, verimli Kızılırmak Deltası’nda bir yerleşim yeridir.

Bafranın neyi meşhur?

Bafra, pidesi, köftesi, nokul ve kremalı lokumlarıyla ünlüdür. Nokul, hamuruna ceviz ve kuru üzüm eklenerek yapılır. Balkaymak dondurması da ünlüdür. Günümüzde maalesef unutulan erik yemeği de lezzetli bir yemektir.

Bafra hangi Türk boyu?

1214 yılında Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. İzzeddin Keykavus’un Türkmen aşiretlerini yerleştirdiği Bafra, 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Selçukluların eline geçti.

Bafra nasıl oluşmuştur?

Bafra Ovası alüvyon birikintilerinden oluşan bir ovadır. Bu alüvyon birikintileri Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü yerde etkili olmuştur. Bu da Bafra Ovası’nı oluşturmuştur. Bafra Ovası 56.000 hektarlık çok büyük bir alana sahiptir.

Samsun’un eski adı ne?

Samsun ve Sampson kelimelerinin Amisos’tan türediği konusunda şüphe yoktur. Samsun kelimesinin Osmanlı dönemindeki kaynaklarda kullanıldığı açıktır, ancak yazım farklılıkları vardır. Bu dönemde şehrin adı Samsun olmasına rağmen sancağın adı olarak “Canik” kullanılmıştır.

Kıbrıs Bafra ismi nereden gelir?

Bafra’nın eski adı Yunanca bir kelime olan Vokolida’dır. Yani çobanın kızı… Karpaz yarımadası 1970’lerde tütün üretiminin merkezi olarak kabul edildiğinden, köye Türkiye’de üretilen bir sigara markası olan Bafra adı verilmiştir.

Bafra ilçesinin en yetkili kişisi kimdir?

Dr. Mustafa ALTINPINAR – Bafra Kaymakamı

Bafra savcısı kim?

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yaz kararıyla Bafra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Samsun Başsavcı Yardımcılığı görevine atanan Turgut TÜRKMEN, veda ziyareti kapsamında Borsamız Başkanı Namık KİBAROĞLU’nu ziyaret etti.

Bafra kaç ilden büyük?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre nüfusu 142.761 olarak bildirilen Bafra, nüfus bakımından 4 ili geride bıraktı. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Bafra, dört ilden daha fazla nüfusa sahip.

Bafra mı büyük çarşamba mı?

Çarşamba, hem yüzölçümü hem de nüfus yoğunluğu bakımından Samsun’un ikinci büyük ilçesidir. Çarşamba, Bafra ilçesi gibi Yeşilırmak’ın biriktirdiği tortul bir ovadır.

Bafra’nın eski adı nedir?

Adını, Fenikeliler döneminde (M.Ö. 521) ticaret gemilerinin yanaştığı koylarda inşa edilmiş bir ticaret evi olan Bafira’dan aldığı sanılmaktadır. Bafra ilçesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Trabzon Vilayeti’nin Canik Sancağı’na bağlı bir yerdi.

Bafra verimli mi?

Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri ve Karadeniz Bölgesi’nin en büyük tarım alanına sahip olan Bafra Ovası, ülkemizi ve dış pazarları besleyebilecek verimli topraklara sahiptir.

Bafra ne yetişir?

Türkiye’nin en önemli delta ovalarından biri olan Samsun’daki Bafra Ovası şu anda altın üretim dönemini yaşıyor. Ovada brokoli, karnabahar, lahana çeşitleri, turp çeşitleri, pırasa ve ıspanakta verimlilik oldukça yüksek. Bu yıl diğer illerde iç kuraklık nedeniyle yaşanan üretim sorunları nedeniyle basit ürünlere olan talep arttı.

Bafra nereye dökülür?

Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü yerde taşıdığı alüvyonların oluşturduğu delta ovaları ve sulak alanların bir kompleksidir. Samsun İli’nin Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırları içerisinde yer almaktadır. 56.

Bafra ne yetişir?

Türkiye’nin en önemli delta ovalarından biri olan Samsun’daki Bafra Ovası şu anda altın üretim dönemini yaşıyor. Ovada brokoli, karnabahar, lahana çeşitleri, turp çeşitleri, pırasa ve ıspanakta verimlilik oldukça yüksek. Bu yıl diğer illerde iç kuraklık nedeniyle yaşanan üretim sorunları nedeniyle basit ürünlere olan talep arttı.

Bafra ovası nasıl oluşmuştur?

Bafra’nın en büyük ve Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak, bu dağların arasından derin bir vadiden akarak ovaya ulaşır. Bafra Ovası tamamen Kızılırmak’ın etkisiyle oluşmuştur. Nehrin denize en yakın kısımlarında birçok göl oluşmuştur. Nebiyan Dağları’nın etekleri platolardır.

Bafra’da kaç kişi var?

Bafra, Samsun’un 51 km batısında yer almaktadır. 142.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir